proč je jíst?

4. dubna 2009 v 12:30 |  rady a tipy
Thinspiration12 potravin, které by neměly chybět v našem jídelníčku:
AVOKÁDO
  • snadno stravitelné, v žaludku zůstává maximálně 1 hodinu, chuťově velice zajímavé
BANÁNY
  • jsou alkalické, mají málo kalorií ( v 1 banánu asi 85 - 90)
  • - obsahují 3 důležité aminokyseliny
  • obsahují cca 1/5 denní spotřeby vitamínu C, hodně vitamínu A, některé vitamíny B a B6, vápník, fosfor, železo, draslík, hořčík, chór, stopu brómu
  • obsahují pektin, který napomáhá trávení

CELER
  • celerový čaj pomáhá odstraňovat nadbytek kyseliny močové - je dobrý při dně, artritidě, revmatismu, houseru a neuralgii
  • obsahuje organický sodík
ČERVENÁ ŘEPA
  • obsahuje flavonoidy, ty podporují buněčné dýchání a detoxikační procesy, tlumí důsledky ozařování nebo rentgenování
  • denní konzumace šňávy z červené řepy chrání před nachlazením
ČESNEK
  • obsahuje germanium, jeden z nejsilnějších antikarcinogenů a antihoubových činitelů
FAZOLE
  • v naklíčeném stavu se stávají předtrávenými proteiny ( nechte 2 dny naklíčit a proplachujte vodou)
JABLKA
  • obsahují hořčík, síru, křemík, bróm, vitamíny A a C
  • zdroj vlákniny
MOŘSKÉ ŘASY
  • obsahují mnoho minerálních látek, vitamín B ( zejména B12), vitamín C, E, K
  • obsahují jód, a to ve stavu, v jakém je štítná žláza připravena ho asimilovat
  • ve střevech vytvářejí prostředí vhodné pro existenci užitečných bakterií
  • snižují bolest a otoky kloubů
  • zlepšují činnost srdce v minulosti poškozené revmatickou horečkou
MRKEV
  • obsahuje betakaroten, mrkvová šňáva se používá jako součást diety při rakovině
NAKLÍČENÁ SEMENA
  • jsou jednou z nejhodnotnějších forem potravy
  • obsahují hodně proteinů, zvýšenou hladinu vitamínů, především C, vitamíny B2, B6, A, E, K, kyselinu listovou
  • semena k naklíčení musejí být vypěstovaná specificky na jídlo
  • nejlépe klíčí boby mung
OLEJE
  • nejlepší jsou oleje, které neoxidují a tudíž se lehce mísí se slinami - olej olivový, sezamový a olej ze semen vinné révy
PETRŽEL
  • obsahuje železo, vitamíny B, C, E, draslík, měď, hořčík
  • čaj z petržele je dobrý při infekci, podrážděnosti, zácpě, zánětu ledvin, močového měchýře, při prostatě
//<![CDATA[ sklikBanner({ codeId: 51, formatId: 43, url: new String(window.location.href), cborder: '000099', cbackground: 'ffccff', ctitle: '6600cc', ctext: '000099', curl: '6600cc', simg: 0 }); //]]>
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama